14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului. Despre nevoia de iubire, acceptare și “manifestul” agresivității.

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului. Despre nevoia de iubire, acceptare și “manifestul” agresivității.

14 noiembrie este Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului. Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale International Diabetes Federation, Organizația Mondială a Sănătății, de profesioniștii în medicina dar și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

În fiecare an, mai mult de 100000 de tineri cu vârste până în 19 ani sunt diagnosticați cu diabet de tip 1. De multe ori, acest diagnostic ascunde în spate un mesaj simbolic, prin intermediul căruia ne dăm seama de existența unor blocaje, „accidente” sau „afaceri neîncheiate” în integrarea anumitor experiențe. Corpul suferă și vrea să se facă auzit prin intermediul bolii, prin “manifestul” agresivității îndreptate către sine, diabetul fiind o boală autoimună. Este un strigăt de ajutor și modul prin care el cere să îi fie satisfacută nevoia de iubire și de acceptare.

Ce se întâmplă fizic în corp?

Glicemia crește atunci când organismul fie nu poate produce insulină, și apare diabetul de tip 1, fie când nu răspunde bine la insulină, și vorbim de diabet de tip 2. Corpul are nevoie de insulină pentru ca glucoza din sânge să intre în celule, unde poate fi folosită ca energie.

Diabetul nu este singura problemă cauzată de glicemia ridicată. Prea mult zahăr în sânge poate distruge vasele de sânge care hrănesc organele vitale, crescând riscul apariției bolilor cardiovasculare, a accidentului cerebral, a bolilor de rinichi și a problemelor de vedere.

O alimentație sănătoasă este foarte importantă, dacă vrei să ai glicemia în limite normale. Iar dacă ești fan sucuri, ti-am pregatit mai jos câteva recomandări de sucuri care te ajută să-i scazi glicemia.

Sucul de sfeclă roșie– este cel mai simplu mod de a-ți scădea nivelul de zahăr din sânge. Băut o dată pe zi, dar nu mai mult de două săptămâni.

Sucul din mere verzi– este la fel de eficient. Adaugă în blender un măr verde, tărtăcuță amară și țelină, iar dacă vrei să îi dai gust, poți să adaugi și suc de lămâie.

Sucul de struguri roșii– foarte bogat în antioxidanți și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Prepară-l și consumă-l proaspăt, inainte ca mustul sa se transforme in vin.

Sucul de roșii- echilibrează nivelul de zahăr din sânge, deoarece este foarte bogat în antioxidanți.

Apa cu lămâie– un alt remediu pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge. Consum-o dimineața, pe stomacul gol, și va controla nivelul glicemiei pe parcursul întregii zile. Dacă adauagi si puțin praf de scorțișoară, efectul va fi amplificat.

Apă cu oțet de mere– scade destul de rapid glicemia, dacă este băută pe stomacul gol. Adăugați într-un pahar cu apă 2-3 linguri de oțet de mere. Dacă aveți probleme gastrice, verificați dacă tolerați această variantă.

Și, pe lângă sucuri, o doză zdravănă de iubire și acceptare face minuni, ca susținere emoțională ideală pentru scăderea glicemiei!

Îți propun ca azi, 14 noiembrie, în semn de solidaritate, să oferi unui apropiat diagnosticat cu diabet, o porție mare de iubire și de acceptare, în forma pe care o consideri tu cea mai potrivită.

(Ileana Vlăduț)